7 typer av häckplantor i rad

June 28, 2021 by No Comments

Människor i mitt område har frågat mig flera gånger vilken säkring jag skulle rekommendera dem. Det beror naturligtvis helt på storleken på din trädgård och målet du vill uppnå med den. När det gäller att välja en häck måste du först ställa dig själv några viktiga frågor. Evergreen eller inte? Lite eller mycket underhåll? Vad är din budget och mycket viktigt: vilken atmosfär vill du uppnå, tät eller lite lösare? En blogg om häckplantor.

Vintergröna häckar
Ingen utsikt på vintern och vackra gröna blad som snön faller på genom vintergröna häckar. Det är möjligt. Det finns gott om vintergröna sorter. Jag kommer att nämna några som finns i min trädgård.

Liguster
Häckar som bär namnet Privet (Ligustrum) har mycket fina, fina löv. Det liknar buxbom, men något större. De ljusgröna bladen ger denna häck ett vänligt utseende. Häcken växer snabbt, kan beskäras väl och är överkomlig! Priveter kan förlora sina löv under svåra vintrar, men sedan kommer de att växa tillbaka på våren.

idegran
Välj en barlind om du vill ha mycket snäva häckar. Grenarna på denna häck ser lite ut som julgrenar. De har en fin mörkgrön färg. Häcken är lite dyrare men växer fint och långsamt, så det betyder att du måste beskära mindre. Dessutom är beskärningsavfallet från idegran inte irriterande att städa upp.

vilken-häck-välj-idegran
Men var försiktig! De röda bärna från denna växt är giftiga för barn. Nu har vi lärt våra barn aldrig (och aldrig!) Att äta dessa bär. Men om du har små barn och inte vill uppmärksamma dem, välj en annan häck.

lager
Laurellen (Prunus laurocerasus) är en vintergrön buske som ofta används för höga häckar. Inte användbart för en trädgård. Den växer väldigt snabbt och du bör beskära den minst två gånger om året. Bladet lyser lite för mycket för mig och verkar nästan inte riktigt.

Det finns dock laurelarter som växer mindre snabbt och som jag tycker är mycket trevligare. Till exempel den portugisiska lauren (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’). Se min häck av detta nedan. Den här har finare löv än den “vanliga” laurellen och är fortfarande en stark och fräsch vintergrön häck. Vi beskär dem bara en gång om året, så vi kan till och med njuta av vackra vita blommor då och då.

hedge-garden-blogger-portuguese-laurel
Själv har jag skurit nya buskar från beskärningsavfallet från denna häckväxt till min nästa trädgård:

Buskgrönan
Buskgrönan (Hedera helix ‘Arborescens’) är en av mina favoriter och lämplig som en låg häck och bra för beskärning i blockform. Om du gör detta vid rätt tidpunkt (på våren och inte på sommaren!) Får du en fantastisk blomning i oktober. Dessa blommor är fortfarande en av få pollenkällor för insekter vid den tiden. Så de finns där i överflöd.

Jag använder också blommorna i denna häck i buketter och i julbitar. Den här häcken är också lätt att klippa av dig själv, men då måste du ha tålamod innan du naturligtvis har hela buskar.

Busk murgröna-på-nektar-trädgård blogg

Buskgrönor sticklingar trädgård idé tips
Buske murgröna-häck-trädgård-trädgård bloggare
Lövfällande häckar
Bokhäck eller hornbalk
Dessa två häckar ser ganska lika ut och kan båda beskäras snyggt för att forma. Det måste göras två gånger om året: en gång före den längsta dagen och en gång på hösten. På så sätt går du in på vintern med en fin tät häck. Den stora skillnaden mellan de två är att bokhäcken (Fagus sylvatica) behåller de torra bladen fram till våren. Denna häck har ett något blankare blad och är lite mer kritisk mot jorden i vilken den står. Hornbeam (Carpinus betulus) är en lättare växt, men den kommer att släppa alla sina löv och gå naken på vintern. Det är precis vad du gillar. Men var försiktig vilken typ du köper!

Senapsfrö-idé-häck-trädgård-bloggare
fält lönn
Fältlönn eller spansk pråm (Acer campestre) är en mycket vacker häckväxt som kan beskäras väl i form. Det är en något “lösare” häck som tappar alla löv på vintern. Beskärning två gånger är verkligen nödvändig här, för den växer snabbt och rörigt om du inte hänger med. En häck som enligt min mening är mer lämplig för en gammal gård än ett nytt hus.

Denna häck liknar förresten hagtorn (Crataegus monogyna), också mycket lämplig som häck. Men jag skulle aldrig plantera dessa (igen) på grund av de extremt otäcka taggarna. Perfekt för fåglar att bo i, men det är ont att beskära (ibland tre gånger om året!).

vilken-häck-välj-vinter-grön
När kan du plantera en häck?
Plantera din nya häck helst på hösten eller vintern, så länge den inte fryser. Växten kan slå sig ner ett tag och sedan börja fräsch under våren. Förbättra din jord och använd några påsar med ny jord som du skyver genom den gamla jorden.

Vattna väl när du precis har lagt in dem. Speciellt om det är en torr period, fyll på då och då. Och sedan befrukta för första gången på våren.

Välj!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *