Kreativa sätt att stödja (klättra) växter

March 13, 2021 by No Comments

För ett antal växter kan de ibland använda lite extra stöd. Oavsett om det är bönor eller gurkor i grönsaksgården eller andra växter som måste klättra för att visa sina blad och blommor till sin bästa fördel. Många växter behöver helt enkelt något att hålla fast vid och växa upp. Dessa växter kallas också klätterväxter.

Klättringsväxt på rep eller tråd
Om du hoppas att dina växter kommer att klättra över en befintlig struktur som ett staket eller skjul, är det i de flesta fall tillräckligt med rep eller tråd. Eftersom garn har en vana att förstöra ganska snabbt, bör du bara använda den för årliga rankor eller rankor som dör tillbaka på vintern.

Om du har att göra med växter som växer stora och tunga över tid kanske du vill sätta starka ramar eller stöd för din struktur först så att den inte behöver bära hela vikten.

Klättringväxter på bambupinnar
Om du odlar vinstockar i ett område där det inte finns någon naturlig struktur, måste du bygga något från grunden. Du kan köpa strukturer som är både praktiska och dekorativa. Du kan också bli kreativ med bambupinnar eller hassel. Dessa träartade strukturer har många fördelar. De är till exempel robusta, håller länge, är lätta att lägga i marken och ger trädgården ett naturligt utseende. De är också smuts billiga och kan klippas i längd med minimal ansträngning. Förutom bambu och hassel är en halmtakskonstruktion också mycket populär. Detta kallas en wigwam.

Pinnar och grenar
Vissa rankor som inte har mycket höjd eller vikt kan ledas över mer slumpmässigt formade pinnar och grenar som sätts in i marken. Den mest uppenbara växten för att dra nytta av detta tillvägagångssätt är trädgården. Det spelar ingen roll vilken riktning växten rör sig, så länge det finns tillräckligt med platser för anläggningen att hålla fast vid.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *