GÖR DIN GARDEN EN FJÄRLTrädgård

June 23, 2021 by No Comments

Nästan alla tycker att fjärilar är speciella. Det är något klumpigt och rörande vid deras fladdrande flygning. Det är fantastiskt att ha en eld på armen och låta dig beundra dess strålande vingar på nära håll. Vill du se fler fjärilar i din trädgård? Kolla in våra tips för en fjärilsträdgård nedan!

Nektar, mat för fjärilar
Vill du ha fler fjärilar i din trädgård? Det börjar med rätt växter. Fjärilar matar på nektar, en söt substans som finns i blommor. Det är viktigt att blommor blommar i trädgården från vår till höst. Så välj växter som ger nektar från mars till oktober, helst olika typer. På så sätt tar du hänsyn till vår- och höstfjärilarna! Se våra topp 10 fjärilsväxter nedan.

Mat för larver
Naturligtvis bör du i en fjärilsvänlig trädgård först ha matväxter för larver, även kallade “värdplanter”. Larver är mycket kräsna, de gillar ofta bara ett fåtal typer av växter. Klöver, kål och nässlor är några exempel.

Värme
Fjärilar behöver värme från solen för att flyga, så de söker upp de soligaste platserna i trädgården. Plantera fjärilsattraktioner i solen och ge också soliga fläckar ur vinden, där de kan värma upp tyst.

Hög och låg
Om växterna i en trädgård har olika höjder kan fjärilarna orientera sig väl. Precis som vi känner igen till exempel byggnader. Så variera höjden på växterna i trädgården så att de hittar bra.

En säker plats på vintern
Varje fjärilsart övervintrar på sitt eget sätt, men de behöver alla skydd. I en bar, rent rakad trädgård är de inte skyddade från regn eller kyla. Lämna bleka växter och städa inte för snyggt. Andra insekter kan då också hitta en bra gömställe.

Topp 10 fjäril växter
Hjälp fjärilar genom att föra många fler nära dig: i din trädgård eller nära hemmet. Detta är möjligt med växter som fjärilarna kan dricka nektar från och med värdväxter som de kan lägga sina ägg på. Från dessa ägg växer larver som poppar och blir sedan fjärilar igen. Vi har listat tio fjärilsväxter åt dig:

Fjärilbuske (Buddleja davidii)
Vervain (Verbena bonariensis)
Vild mejram (Origanum vulgare)
Ängkrona (Knautia arvensis)
Damastblomma (Hesperis matronalis)
Celestial Key (Sedum spectabile)
Höst aster (Aster novi-belgii)
Drottningens ört (Eupatorium purpureum)
Röd coneflower (Echinacea purpurea)
Bergamott (Monarda fistulosa)
Trevligt för dig och för fjärilen: kaprifol (Lonicera), Silene och Phlox är underbart doftande kvällsblommor som lockar många malar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *